Weet wat je boekt..

Het is voor vele mensen de mooiste dag van hun leven, althans, daar gaan ze voor. Een bruiloft is niet zomaar een feestje dat je even plant in een week, maar een tot in detail uitgewerkte dag, waar vaak maanden werk in zit. Het kleurthema, haar jurk, zijn pak, de gasten, het eten, de locatie, de uitnodigingen, de dagplanning: Alles wordt tot in de puntjes bedacht en verzorgd en moet kloppen. En ja, dat geldt dus ook voor de muziek tijdens deze bijzondere dag. 

 

De vier momenten van jullie bruiloft

 Een gemiddelde bruiloft bestaat uit vier onderdelen: de ceremonie, gevolgd door een receptie, dan het diner en afsluitend het feest. Dit zijn vier verschillende momenten met elk hun eigen sfeer, vaak op meerdere locaties.

 

Iedereen heeft andere wensen. Sommige koppels houden het graag klein en intiem, anderen willen groots en uitbundig gaan. De locatie en het aantal gasten spelen hierin natuurlijk een rol, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat muziek een enorme invloed heeft op de sfeer.

 

Hoe muziek de sfeer bepaalt

Je kan de hele sfeer van het feest veranderen door de keuze van de muziek. Zo kan je in een restaurant met dertig gasten een dansvloer vullen met heerlijke feestnummers gespeeld door een voltallige band, maar kan je hetzelfde restaurant deze dertig gasten lekker met elkaar laten kletsen door simpelweg  alleen een pianist en een zanger(es) wat achtergrondmuziek te laten spelen.

 

Of stel je voor: tweehonderd gasten in een grote balzaal aan mooie, romantisch gedekte eettafels. met in een hoekje een prachtig spelend strijkerskwartet, versus deze tweehonderd gasten in deze zelfde balzaal rondlopend tussen sta-tafels, met een akoestisch jazztrio, dat vrolijke liedjes speelt in diezelfde hoek. Heel andere ambiance, toch? 

 

De muziek en het soort- en de hoeveelheid muzikanten die jij kiest voor jou feest heeft dus echt heel veel invloed op de sfeer die jij wilt neerzetten voor jouw speciale dag en dit kan per dagdeel verschillen.

 

Realistische verwachtingen per dagdeel
(veel voorkomende wensen en waarom ze soms niet uitkomen)

We krijgen bijvoorbeeld wel eens een boeking voor zang en pianist, met daarbij het verzoek: 'We willen dan tijdens het feest graag lekker de dansvloer op, dus speel dan maar lekker uptempo'. Dan moet ik altijd uitleggen dat we deze nummers natuurlijk wel willen spelen, maar dat het met alleen een pianist toch wel anders en minder dansbaar gaat klinken, dan wanneer je dit met een voltallige band speelt.

 

Uiteraard prima, als men dat graag wil, maar om teleurstellingen te voorkomen ben ik hier graag meteen realistisch in. 

Als je aan het eind van de dag graag lekker dansbare feestnummers wil horen, dan raad ik meestal toch aan om voor het feest wat meer te investeren en er voor het feest wat meer muzikanten bij te vragen.

 

Het omgekeerde probleem

Heel soms is het ook andersom. We krijgen een boeking voor een hele band, versterkt en al, met het verzoek niet te hard te spelen, bijvoorbeeld omdat de gasten elkaar nog willen horen praten. Dan geef ik direct aan dat een akoestische set met bijvoorbeeld twee, of drie muzikanten en een zanger misschien beter past.

 

De perfecte opbouw

Het komt dan ook regelmatig voor dat ik tijdens een ceremonie met alleen een pianist sta te zingen, dat er vervolgens voor tijdens de receptie en het diner een gitarist komt aansluiten en dat er voor eind van de avond wordt gekozen voor een hele band, of een DJ (of beide). Een perfecte opbouw van de dag. 

 

Muziekkeuze per moment

Ceremonie

Tijdens een ceremonie kiest men vaak nummers waar het bruidspaar iets bijzonders mee heeft. Liedjes die een verhaal vertellen over hun relatie, of die ze gewoon samen erg mooi vinden. Deze nummers passen in het verhaal van de trouwambtenaar en worden precies op het juiste moment gespeeld, om de romantische sfeer te verhogen, de gasten te entertainen tijdens het tekenen, of om simpelweg wat leuke afwisseling te bieden in het programma.

 

Receptie en diner

Hier draait het meestal meer om achtergrondmuziek. Het soort nummers maakt hierbij vaak minder uit, zolang het maar gezellig klinkt en het geen nummers zijn waar het bruidspaar een hekel aan heeft. De sfeer wordt hierbij dan meestal bepaald door het soort- en aantal muzikanten. Spelen we de nummers met een jazztrio, of met een pianist en een cellist, of juist toch met een gitarist? Dat brengt een ander gevoel met zich mee.

 

Het feest

Voor het feest hebben mensen vaak van te voren al een goed idee van wat voor sfeer ze willen. Willen ze een  80's/90's dansset, of juist een meezingbare Nederlandstalige set? Of willen ze het feest toch meer benaderen als algemene borrel en kiezen ze dan toch voor wat meer gemixte popliedjes? Allemaal mogelijk natuurlijk. 

 

Belangrijk: Planning voorkomt teleurstelling

Het is cruciaal dat het bruidspaar van te voren al goed bedenkt wat ze willen en wat ze verwachten dat hun gasten willen, want ook dat is belangrijk. De setlist die wordt afgesproken van te voren, wordt namelijk goed voorbereid door de band- hier gaan al gauw uren aan werk in zitten, denkend aan het instuderen van de nummers en het maken van de bladmuziek.


Het is namelijk al wel een aantal keren voorgekomen dat we van te voren een hele setlist hebben vastgelegd en dat er dan tijdens de avond gevraagd wordt: 'kunnen jullie niet "dit soort" nummers spelen, in plaats van deze lijst?'. De gasten hadden toch iets anders verwacht, of gehoopt. 

 

Tja, we kunnen natuurlijk wel een verzoeknummer hier en daar toevoegen, we zijn immers de kwaadste niet en hebben uiteraard best een breed repertoire, maar een hele, volledige setlist veranderen, dat is toch wel andere koek. Daarbij is een band nou eenmaal geen jukebox. We kennen simpelweg niet alles (en een liedje wel eens gehoord hebben is niet hetzelfde als het goed genoeg kennen om het te spelen).

Bovendien kun je bijvoorbeeld van een klassieke zangeres niet verwachten dat ze ineens in haar eentje een Jackson5 set kan neerzetten, of wat dacht je van een Nederlandstalige schlagerzanger en Beyonce's liedjes?  Niet iedereen is 'allround'. 

 

Het belang van de juiste keuze

Het is daarom belangrijk dat je weet wie en wat je boekt. Dat je je van te voren goed bedenkt wat je wilt en hoe je datgene voor elkaar krijgt. De muzikant of band die je boekt kan hierbij ondersteuning bieden - zij hebben over het algemeen veel ervaring met bruiloften en kunnen precies uitleggen hoe het werkt en wat bepaalde keuzes voor effect hebben.

Tot slot

Alles wat ik hierboven heb verteld geldt natuurlijk ook voor andere soorten evenementen. Of het nu gaat om een jubileum, bedrijfsfeest of verjaardag - de juiste muziek op het juiste moment maakt het verschil tussen een leuk feest en een onvergetelijke dag.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jullie bijzondere dag? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek over wat er allemaal mogelijk is.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0